Blogok

Shape
Shape
Shape
Shape
Shape
Shape
Blog

Feketepéntek Akár Hétfőn

A Kereskedelem Ünnepe

A Black Friday, vagyis a fekete péntek, az év egyik legfontosabb eseménye a kereskedelemben. Az Egyesült Államokból indult hagyomány mára világszerte elterjedt, és egyre több országban tartanak ilyenkor nagy leárazásokat és akciókat. De miért olyan jelentős ez a nap a kereskedelem számára? Nézzük meg a Black Friday előnyeit a kereskedők szemszögéből.

A Black Friday eredete

A Black Friday, azaz Fekete Péntek, az Egyesült Államokban a hálaadást követő péntekre esik, és hagyományosan a karácsonyi vásárlási szezon kezdetét jelenti. A nap népszerűsége abból fakad, hogy a kiskereskedők árengedményeket kínálnak, amely a vásárlók tömegét vonzza be az üzletekbe.

A Black Friday elnevezés eredetére, két teória is létezik:

  • Pénzügyi Jelentőség: Az egyik magyarázat szerint a "black" (fekete) arra utal, hogy a kiskereskedők ezen a napon kezdtek el profitot termelni, azaz "a pirosból a feketére" váltottak. A könyvelési gyakorlatban a veszteséget pirossal, a nyereséget feketével jelölték, így a Black Friday azt jelentette, hogy a boltok végre nyereségesek lettek az év folyamán.
  • Közlekedési Káosz: Az 1960-as években a philadelphiai rendőrség kezdte használni a "Black Friday" kifejezést, hogy leírja a hálaadás utáni pénteket, amikor a város utcái zsúfoltak voltak a vásárlóktól és a turistáktól. Az emberek özönlöttek a belvárosba, hogy vásároljanak, illetve részt vegyenek a következő nap tartott hadseregi focimeccsen, ami hatalmas közlekedési káoszt eredményezett.
Kereskedelmi jelentősége
Bevételnövekedés

A Black Friday napján a kiskereskedelmi bevételek jelentősen megugranak. Az USA-ban például a National Retail Federation (NRF) adatai szerint 2023-ban a Black Friday hétvégéjén a kiskereskedelmi eladások elérték a 89 milliárd dollárt, ami 4,5%-os növekedést jelent az előző évi 85,2 milliárd dollárhoz képest.

Készletkisöprés

A Statista adatai alapján a Black Friday során a kereskedők az éves készletük akár 20-30%-át is kiárusíthatják. Ez különösen fontos a divat- és elektronikai iparban, ahol a szezonális trendek és a technológiai újdonságok gyorsan változnak. A kereskedők a készletkisöprés hatására az elavultabb termékek raktározási és logisztikai terheitől is megszabadulnak.

Vásárlói hűség növelése

Egy 2022-es Deloitte tanulmány szerint a vásárlók 70%-a mondta, hogy a pozitív Black Friday élmény miatt visszatérne ugyanahhoz a kereskedőhöz a jövőben is. Ez a hűség hosszú távon növeli az eladásokat és stabilizálja az ügyfélkört.

Új vásárlók szerzése

A Black Friday akciók során a kereskedők átlagosan 20-25%-kal több új ügyfelet vonzanak be. Az Adobe Analytics adatai szerint 2023-ban a vásárlások 14,5%-kal növekedtek a Black Friday alatt, ami jelentős új ügyfélbázis kialakulását eredményezte.

Online és Offline eladások kiegyensúlyozása
Omnichannel Stratégia

A kereskedők számára az omnichannel stratégia alkalmazása jelentős előnyökkel jár. Egy 2023-as McKinsey jelentés szerint azok a vállalatok, amelyek mind az online, mind az offline csatornáikat kihasználják a Black Friday során, átlagosan 18%-kal magasabb bevételnövekedést érnek el, mint azok, akik csak egy csatornára koncentrálnak.

Digitalizáció Elősegítése

A Black Friday elősegíti a digitális eszközök és platformok használatát. Az Adobe Analytics szerint 2023-ban a mobil eszközökről érkező vásárlások 61%-át tették ki az online eladásoknak, ami 7%-os növekedés az előző évhez képest. Ez arra ösztönzi a vállalatokat, hogy fejlesszék webáruházaikat és mobilalkalmazásaikat.

Márkaismertség növelése

A Black Friday elősegíti a digitális eszközök és platformok használatát. Az Adobe Analytics szerint 2023-ban a mobil eszközökről érkező vásárlások 61%-át tették ki az online eladásoknak, ami 7%-os növekedés az előző évhez képest. Ez arra ösztönzi a vállalatokat, hogy fejlesszék webáruházaikat és mobilalkalmazásaikat.

Versenyelőny kihasználása

A Black Friday egy lehetőség arra is, hogy a vállalatok versenyelőnyt szerezzenek. A PwC jelentése szerint a Black Friday során sikeres vállalatok 40%-kal nagyobb eséllyel tartják meg új ügyfeleiket hosszú távon, ha innovatív ajánlatokkal és kiváló ügyfélszolgálattal tűnnek ki.

Összefoglalva:

A Black Friday nemcsak egy nap a kereskedelmi akciókra, hanem egy stratégiai lehetőség a kereskedők számára. Az ilyenkor megnövekedett forgalom, a vásárlói hűség növelése, az új ügyfelek szerzése, az omnichannel stratégia kihasználása és a márkaépítés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vállalatok sikeresebbek legyenek. Az okosan tervezett és végrehajtott Black Friday kampányok hosszú távú előnyöket biztosítanak, és segítenek az üzleteknek a piaci előnyökhöz jutni.

Felhasznált források:

  • Adobe Analytics: Black Friday Sales Data
  • Amazon Financial Reports
  • Walmart Sales Data and Reports